Marie-José loopt 50 km voor stichting Cystic Fybrosis

“Spannend, ik leef er helemaal naar toe. Ook omdat zoveel mensen mij steunen.” Vaste deelnemer in de lopersgroepen van We Run The City, Marie-José Lambermon, gaat a.s. zondag 1 september haar kunnen laten zien voor de stichting Cystic Fibrosis.

Marie-José rent 50 kilometer door de Noordoostpolder voor dit goede doel. “Ik zag de actie op Facebook voorbij komen en dacht daar wil ik mij graag voor inzetten”. Dat heeft ook een persoonlijke reden: Marie-José’s broer lijdt aan deze ongeneeslijke taaislijmziekte. “Dat is extra confronterend. Wel heel fijn dat hij er zondag bij is.” Met het lopen van deze afstand haalt zij 1700 euro op voor het goede doel. Enthousiast vertelt ze: “Ik heb veel lieve mensen om me heen die mij allemaal meteen steunden met deze actie.” Tijdens deze run, de ‘120 voor CF’, doen 15 deelnemers mee om geld in te zamelen, de afstanden die zij lopen zij 120, 100 en 50 km.

Marie-José , 43 jaar en in het dagelijks leven logopedist, ziet niet op tegen zondag, ze kijkt er juist enorm naar uit. Afgezien van een klein pijntje dat vorige week de kop opstak, is ze in goede conditie. ‘Nu train ik niet zoveel meer, ik loop nog wat korte afstanden en neem vooral veel rust. Wat ik kan en niet mag hoor ik allemaal van de trainers van We Run The City.” Marie-José weet waar ze aan begint, ze heeft al eerder lange afstanden gelopen. Eerder heeft ze al de marathon van Amsterdam en de marathon van Rotterdam gelopen. “Die runners-high ervaar ik wel ja,” lacht ze. ‘Als ik een lange afstand aan het lopen ben voel ik op een gegeven moment echt die adrenaline. De hele dag staat dan in teken van het lopen. Ben er van tevoren psychisch mee bezig en na afloop is er dan dat heerlijke euforische gevoel.”

Marie-José Lambermon traint sinds begin 2012 bij We Run The City. Zij traint bij David in de gemengde groep op zondag en bij Christiaan, in de half-gevorderden groep. Voordat zij bij HardlopenAmsterdam terecht kwam liep zij de halve marathon op eigen inzicht. Toen zij graag een langere afstand wilde kunnen lopen besloot ze bij HardlopenAmsterdam te gaan trainen. “Dat is echt aan te raden. Elke week kreeg ik een goed loopschema en andere tips zoals wanneer ik het rustig aan moest doen en hoe ik mijn looptechniek kon verbeteren. Ik heb gehoord hoe ik mijn voeten het beste neer kan zetten en kreeg tips voor mijn houding.” Niet alleen looptechnisch gezien was het een goede beslissing bij HardlopenAmsterdan te gaan trainen, ook het sociale aspect telt mee. “Bij langere afstanden werd het soms saai om alleen te voor te bereiden. Sinds ik bij HardlopenAmsterdam train is het juist gezellig om te gaan trainen. Als het eens regent ga ik toch omdat ik weet dat de anderen er ook zullen zijn. Het motiveert echt. Iedereen gaat ook een doel stellen zoals bijvoorbeeld de Dam-tot-Dam loop of een halve marathon. En we spreken ook buiten de trainingen met elkaar af.”

Voor mensen die ook een lange afstand willen lopen heeft Marie-José een advies. Zij raadt het iedereen aan om dat onder goede begeleiding te doen. ‘Zelf kun je niet goed inschatten wanneer je rust zou moeten nemen en wat een goed schema zou zijn. Met de juiste begeleiding kun je het lopen van zo’n lange afstand rustig aan opbouwen.” Zelf heeft zij er negen maanden over gedaan om naar een lange afstand toe te werken. “Het kan ook sneller, maar ik vond het juist leuk om het zo te doen. Zo heb ik heb er echt naar toe geleefd.”  En ben je wat ouder? Ook dat hoeft geen belemmering te zijn, aldus Marie-José. ”Ik zie dat juist ouderen een duurloop heel goed aan kunnen. Goede schoenen en een goede loopstijl zijn volgens mij heel belangrijk, dan kan je lichaam op een juiste manier de klappen opvangen.” Een uitzonderlijke prestatie als een andere deelneemster aan de 120 voor CF, de 60-jarige dame die in 60 dagen van Zuid-Noorwegen naar Noord-Italië is gerend, is natuurlijk niet de maat. Marie-José: “Het geeft wel aan dat senioren ook heel goed kunnen hardlopen.” Wil je Marie-José steunen? Ga dan naar www.120voorcf.nl.

Marie-José, We Run The City wenst je veel succes en loopplezier toe aankomende zondag!

Auteur
We Run The City
Blog Categorie
logo

Hardlopen met een groep heeft mij net dat duwtje gegeven

Eline: "Na 500 meter hardlopen was ik al buiten adem of moest ik tussen het hardlopen door pauzes nemen.. Nu loop ik aan één stuk 30 minuten zonder te stoppen!"

Loopanalyse

Een loopanalyse is een uitstekende manier om efficiënter te leren hardlopen.

Hardloopschema’s

Wil je rustig aan beginnen met hardlopen? We helpen je graag op weg met een schema voor 5 weken.