Senior loper Ernst aan het woord

Vandaag lopen we een stukje op met Ernst Lemaire. Ernst is zo’n anderhalf jaar geleden begonnen bij een 65-plusgroepje en doet nu bij David de Rustig Aan Vervolg training. Hij is 68 jaar.

‘Omdat ik ouder aan het worden ben, merk ik dat ik er meer aan moet doen om in conditie te blijven. De aanleiding is heel duidelijk: ik wil blijven wandelen en kamperen en ik woon ook nog eens drie hoog, dus ik moet die trappen een beetje normaal op zien te komen. Op mijn leeftijd moet je daar gewoon wat meer voor doen. Bovendien ben ik ook nog astmatisch, dus het is voor mij soms een hele toestand om op adem te komen. Ik kon het deze zomer goed merken. De meeste mensen gaan op mijn leeftijd de camper in, ik was wandelen met mijn vriendin in de Alpen en we merkten tijdens een zware wandeling dat ik veel makkelijker liep dan voorheen. Dat wijt ik toch echt aan het hardlopen.

Ik probeer naast de training nog één à twee keer voor mezelf te lopen. Ik maak er hele ceremonies van, met extra vroeg opstaan en zo. Als ik niet oppas ben ik er de hele dag mee bezig. Terwijl, ik loop om nog iets anders te kunnen doen, en niet andersom natuurlijk.

Soms moet ik mezelf wel een schop onder mijn kont geven

De schema’s van David hebben me geholpen om alleen te lopen, ze geven me houvast. Anders loop ik al snel te veel. Of te weinig. Of weet ik veel. Ik maak nu mijn eigen schema en zorg dat ik dan bij elkaar zo’n 30 minuten hol. Dan loop je toch al bijna twee keer een rondje Vondelpark, dat vind ik eigenlijk heel grappig. Soms moet ik mezelf wel een schop onder mijn kont geven, maar als ik mijn doelen voor ogen houd, kost het me niet zoveel moeite om weer te gaan.

 

praattempoDoor mijn astma gaat het af en toe een beetje minder. De laatste tijd was ik vaak ziek en dan is het wat moeilijker om door te gaan. Ons groepje is voor mij heel ondersteunend, dat geeft me echt een push om het vol te houden. Als je het moeilijk vindt om op gang te komen, moet je niet onderschatten wat zo’n clubje voor je kan doen. Misschien hebben wij toevallig een hele leuke groep, dat kan, maar ik weet niet of ik was doorgegaan zonder de loopgroep. En is er ook ruimte om af toe een beetje te keten, als dat er niet was zou ik allang weggeweest zijn.
Het is leuk om heel verschillende mensen te ontmoeten die je anders misschien niet zo gauw tegenkomt. Ik lees wel eens dat lopen ook goed zou zijn tegen depressie en dementie. Ik weet niet of dat allemaal waar is, maar misschien word ik er nog wat vrolijker van op mijn oude dag.’

Auteur
We Run The City
Blog Categorie
logo

Laagdrempelig en aandacht voor het voorkomen van blessures

Sophie Over Rustig-Aan training: “Ik heb altijd geworsteld met mijn gewicht. Ik begon fanatiek in de sportschool maar de klad kwam er al snel in. Mijn buurvrouw vertelde me over de cursus ‘beginnen met hardlopen’. Dit was precies waar ik naar zocht!"

Loopanalyse

Een loopanalyse is een uitstekende manier om efficiënter te leren hardlopen.

Hardloopschema’s

Wil je rustig aan beginnen met hardlopen? We helpen je graag op weg met een schema voor 5 weken.